[2] Pasi Murati i II bëri paqe me karamanidët në Anadoll në gusht të v. 1444, ai hoqi dorë nga froni, që të lëshoj vendin djalit të tij 12 vjeçar, Mehmetit të II. Nën sundimin e parë të Mehmetit të II, ai mundi kryqtarët e udhëhequr nga Janosh Huniadi, pasi inkursionet hungareze thyen kushtet e armëpushim sipas Paqes së Segedinit. Kardinali Julian Cesarini, përfaqësuesi i papës, kishte bindur mbretin e Hungarisë se shkelja e armëpushimit me myslimanët nuk ishte një akt tradhëtie. [3] Në këtë kohë Mehmeti i II kërkoi nga babai i tij Muradi i II të rimerrte fronin, por Murati i II nuk pranoi. I zemëruar me babanë e tij, i cili kishte filluar një jetë soditëse në Andaollinë jugperëndimore, Mehmeti i II shkroi, "Nëse ti je sulltani, eja dhe udhëhiqi ushtritë tuaja. Nëse unë jam sulltani, të urdhëroj të vish e të udhëheqësh ushtritë e mia.
(SPORT TV) Tirana Egnatia shiko live 3 nëntor 2022
Pas pushtimit të Konstandinopojës, Mehmeti mori titullin "Çezar" të Perandorisë Romake (osmanisht: قیصر روم Kajser-i Rûm), bazuar në atë se Kostandinopoja kishte qenë selia dhe kryeqyteti i Perandorisë Romake që nga v. 330 dhe kushdo që zotëronte kryeqytetin perandorak ishte sundimtari i perandorisë. [13] Studiuesi i asaj kohe Gjergji i Trebizondit mbështeti pretendimin e tij. [14][15] Pretendimi i tij u pranua nga Kisha Ortodokse, por jo nga Kisha Katolike dhe shumica e Evropës perëndimore. Gjergj Sholari, një antagonist i vendosur i Perëndimit për shkak të Plaçkitjes së Kostandinopojës, të kryer nga katolikët perëndimorë të udhëhequr nga latinët dhe kundërshtimeve teologjike mes dy kishave, u kurorëzua Patriark Ekumenik i Konstandinopojës–Romës së Re në v.
“Të gjitha për të gjitha”! Duhet të evitojë rënien në Kategorinë
Ai gjithashtu siguroi premtime për mbështetje nga bejlerët turq të Sinopes dhe Karamanisë dhe nga mbreti dhe princat e Gjeorgjisë. Osmanët ishin të motivuar për të pushtuar Trebizondin ose për të marrë një haraç vjetor. Në kohën e Muratit II ata u përpoqën për herë të parë të merrnin kryeqytetin nga deti në vitin 1442, por surfimi i lartë i bëri zbarkimet të vështira dhe përpjekja u zmbraps. Ndërsa Mehmeti II ishte larguar për të rrethuar Beogradin në vitin 1456, guvernatori osman i Amasisë sulmoi Trebizondin dhe megjithëse u mund, ai mori shumë robër dhe mori një haraç të rëndë. Pas vdekjes së Gjonit në vitin 1459, vëllai i tij David erdhi në pushtet dhe intrigoi me fuqi të ndryshme evropiane për ndihmë kundër osmanëve, duke folur për skema të egra që përfshinin pushtimin e Jeruzalemit.
Duan fitore ndaj Egnatias dhe Skënderbeut, Kastrioti dy “finale
(TV**) Kukësi Vllaznia drejtpërdrejt live 3 nëntor 2022
Ai pushtoi Sinopin dhe i dha fund mbretërimit zyrtar të dinastisë Xhandarid, megjithëse emëroi Ahmedin si guvernator të Kastamonu dhe Sinope, vetëm për të revokuar emërimin në të njëjtin vit. Anëtarëve të tjerë të dinastisë Xhandarid iu ofruan funksione të rëndësishme gjatë historisë së Perandorisë Osmane. Gjatë marshimit për në Trebizon, Uzun Hasani dërgoi si ambasadore nënën e tij Sara Khatun; ndërsa po ngjiteshin në këmbë në lartësitë e thepisura të Ziganës, ajo e pyeti Sulltan Mehmedin se pse po kalonte kaq vështirësi për hir të Trebizondit. Mehmeti u përgjigj: Nënë, në dorën time është shpata e Islamit, pa këtë vështirësi nuk duhet ta meritoj emrin e ghazi, dhe sot dhe nesër duhet të mbuloj fytyrën time në turp para Allahut. Pasi kishte izoluar Trebizondin, Mehmedi e përfshiu me shpejtësi përpara se banorët ta kuptonin se ai do të vinte dhe e vendosi nën rrethim. Qyteti u mbajt për një muaj përpara se perandori David të dorëzohej më 15 gusht 1461.
" Pas leximit të kësaj letre, Murati i II udhëhoqi ushtrinë osmane dhe fitoi në Betejën e Varnës në v. 1444. Rikthimi i Muratit të II u mbështet nga Çandarllë Halil Pasha, vezir i madh i kohës, i cili nuk pëlqente sundimin e Mehmetit të II, sepse lalai (mësimdhënësi) më me ndikim i Mehmetit të II, Akshemseddini kishte një rivalitet me Halil Pashën. Pushtimi i Konstandinopojës (1453)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit] Hisari i Rumelisë, një kala e ndërtuar nga sulltan Mehmeti i II në v. 1451–52, para rënies së Konstandinopojës.
00% 2023/01/14 Erzeni 2022/12/22 Kastrioti Kruje 2022/12/16 KS Bylis 2022/12/12 Vllaznia Shkoder 0 - 1 2022/11/13 KF Laci Last 5, Egnatia Fitore 3, Zgjedhja me short 1, 60. 00% Skenderbeu Korca Orar ALB Cup 2023/02/01 2023/01/18 Egnatia Orar 2023/01/29 Teuta Durres KF Tirana 2023/01/25 KS Perparimi Kukesi 2023/01/22 Partizani Tirana Skenderbeu Korca vs Egnatia Statistikat Head to Head Record Një rekord i plotë i ndeshjeve konkurruese të luajtura midis dy ekipeve, Kjo faqe rendit rekordin kokë më kokë të Skenderbeu Korca vs Egnatia përfshirë fitoret dhe humbjet më të mëdha midis dy palëve, dhe statistikat e H2H në të gjitha garat. Ekipet e Futbollit Skenderbeu Korca dhe Egnatia luajtën 4 Lojëra deri më sot. Midis tyre, Skenderbeu Korca fitoi 1 lojëra (1 në Skenderbeu Stadium, 0 në Stadiumi larg larg), Egnatia fitoi 2 (1 në Stadiumi larg, 1 në Skenderbeu Stadium larg), dhe barazoi 1 (0 në Skenderbeu Stadium, 1 në Stadiumi larg).
Në këto më të rëndësishmet ishin forcat e Gjergj Arianitit, që do të vepronin për gjatë rrugës mbretërore(Egnatia). Detyra me të rëndësishme iu caktuan 8000luftetarëve që u vu nën komandën e drejtpërdrejt të Skënderbeut. Këta do të qëndronin në rrethinat e Krujës dhe do të sulmonin pa ndërprerë ushtrinë osmane që të mos lejonin atë të përqendrohej më të gjitha forcat kundër mbrojtësve të Kështjellës së saj. Sulltan Murati i I I, kishte më veti edhe të birin 23vjeçar, sulltanin e ardhshëm, Mehemetin e I I. Në fund të muajit korrik të vitit 1450. Trupat osmane ishin të paisura me mjete ushtarake të shumta e nga modernet për kohën, duke përfshirë edhe metale për derdhjen e topave. Gjatë marshimit në drejtim të viseve perëndimore trupat osmane u gjenden në sulmet e pandërprera të luftërave të Gjergj Arianitit që vepronin në formën e çetave.
Mehmet Fatihu - Wikipedia
QËNDRIM ZYRTAR I FSHF NË LIDHJE ME ÇËSHTJEN
Kur Serbia i refuzoi këto kërkesa, ushtria osmane u nis nga Edreneja drejt Serbisë në vitin 1454. Smedereva u rrethua, ashtu si edhe Novobërda, qendra më e rëndësishme serbe për nxjerrjen dhe shkrirjen e metaleve. Osmanët dhe hungarezët luftuan gjatë viteve deri në 1456. Ushtria osmane përparoi deri në Beograd, ku u përpoq, por nuk arriti të pushtonte qytetin nga John Hunyadi në rrethimin e Beogradit, më 14 korrik 1456. Një periudhë paqeje relative pasoi në rajon deri në rënien e Beogradit në 1521, gjatë mbretërimi i stërnipit të Mehmedit, i njohur si Sulltan Sulejmani i Madhërishëm.
Mehmeti II më në fund dëgjoi për këto intriga dhe u provokua më tej në veprim nga kërkesa e Davidit që Mehmeti të shlyente haraçin e vendosur ndaj vëllait të tij. Përgjigja e Mehmed Pushtuesit erdhi në verën e vitit 1461. Ai udhëhoqi një ushtri të konsiderueshme nga Bursa nga toka dhe marina osmane nga deti, fillimisht në Sinope, duke bashkuar forcat me vëllain e Ismailit, Ahmedin (Të Kuqin).
Nga fundi i verës, osmanët kishin arritur nënshtrimin e pothuajse të gjitha qyteteve të zotëruara nga grekët. Disa mbajtëse mbetën për një kohë. Ishulli Monemvasia refuzoi të dorëzohej dhe u sundua për një kohë të shkurtër nga një korsair katalanas. Kur popullsia e dëboi atë, ata morën pëlqimin e Thomas për t'iu nënshtruar mbrojtjes së Papës përpara fundit të vitit 1460. [26] Gadishulli Mani, në skajin jugor të Moresë, rezistoi nën një koalicion të lirë të klaneve lokale, dhe zona më pas ra nën sundimin e Venedikut.
Ai më në fund shërbeu dy herë si Vezir i Madh nën sundimin e djalit të Mehmetit, Bajazitit të II. [20] Pas rënies së Konstandinopojës, Mehmeti do të vazhdonte të pushtonte Despotatin e Moresë në Peloponez në v. 1460 dhe Perandorinë e Trebizondit në Anadollinë verilindore në v. 1461. Dy mbetjet e fundit të sundimit bizantin u absorbuan kështu nga Perandoria Osmane. Pushtimi i Konstandinopojës i dha lavdi dhe prestigj të madh në vend. Ka disa dëshmi historike se, 10 vjet pas pushtimit të Konstandinopojës, Mehmeti i II vizitoi vendin e Trojës dhe u mburr se ai u hakmarrë për trojanë duke pushtuar grekët (bizantinët).
Ata shpresuan jo më kot që ushtritë osmane do t’u vinin në ndihmë, sepse ata tash ishin të lira pas marrëveshjes së Novobërdës. Barleti e përmend marrëveshjen që Skënderbeu kishte bërë me mbretin e Napolit më Alfonsinë e V. Ku Skënderbeu i kërkon disa pajisje ushtarake moderne për marrjen e kështjellës së Sfetigradit, si dhe disa reparte ushtaresh për ndihmë dhe të holla. Alfonësi i përgjigjet më disa topa të kalibrit të vogël dhe disa makina të mëdha të hekurit për shembjen e mureve të kështjellës, kjo ndihmë që mjaft e vogël, për të pushtuar një kështjellë si kjo e fortifikuar.
[tv drejtpërdrejt-] Laçi Partizani Tirana drejtpërdrejt falas 3
Kështu, bizantinët i shtrinë trupat e tyre mbi një pjesë më të gjatë të mureve. Mehmeti kishte pergatitur disa topa te medhenj, nder me te medhenjte qe ka pasur historia, ku secili top rendonte me dhjetera tone, ndersa gjylet e tyre peshonin te pakten 300 kilograme. Keta topa Mehmeti i quajti "Urban" per nder te shpikesit dhe arkitektit te tyre, usta Urbanit, e bija e te cilit u dashurua me Hasanin, miku me i ngushte i Sulltan Mehmet Fatihut. Hasani ra deshmor ne Kostandinopoje, po ate dite qe u pushtua Kostandinopoja, me 29 maj 1453. Thuhet se Era (siç quhej gruaja qe dashuronte Hasani kishte ngelur shtatzene me te, cka e ben tragjike vdekjen e tij. Rreth një muaj më vonë, Konstandinopoja ra, pas një rrethimi pesëdhjetë e shtatë ditësh, gjëgjësisht më 29 maj 1453.
(((TV*))) Teuta Durrës Erzeni drejtpërdrejt live 14 nëntor 2022